Przebudowa kuchni: jakich błędów unikać?

Planujesz przebudowę kuchni? W takim razie musisz uważać, żeby nie popełnić przy tym błędów, które utrudnią Ci później codzienne korzystanie z tego pomieszczenia. Niestety o kosztowną wpadkę przy urządzaniu kuchni jest bardzo łatwo. Poniżej przedstawiamy kilka najczęściej popełnianych błędów. Czego konkretnie należy się wystrzegać?

Dobrze urządzona kuchnia, to kuchnia funkcjonalna. Detale takie jak kolor frontów czy rodzaj płytek na dobrą sprawę nie mają wcale aż tak wielkiego znaczenia. Kuchnia może mieć bowiem dowolną estetykę. Najważniejsze, żeby była odpowiednio przemyślana pod względem funkcjonalności – w innym wypadku nie będziemy mogli jej swobodnie użytkować. Jakich podstawowych błędów powinniśmy unikać przy przebudowie kuchni?

#1. Źle rozplanowana elektryka

Mikrofalówka, zmywarka, piekarnik, płyta elektryczna, toster, lodówka, ekspres do kawy, mikser, czajnik elektryczny. Co łączy wszystkie te sprzęty kuchenne? Każdy z nich potrzebuje dostępu do gniazdka. Dlatego tak ważne przy przebudowie kuchni jest prawidłowe zaplanowanie instalacji elektrycznej. Przy zbyt małej ilości gniazdek będziemy musieli korzystać z przedłużaczy, a te jedynie zagracają przestrzeń, nie wspominając już o tym, że leżące na blacie kable nie prezentują się zbyt estetycznie.

#2. Niestosowanie zasady trójkąta roboczego

– Kuchenka, lodówka i zlewozmywak tworzą w kuchni tzw. trójkąt roboczy. To właśnie z tych trzech elementów wyposażenia korzystamy przy gotowaniu najczęściej, dlatego nie powinny znajdować się zbyt daleko od siebie. Optymalna odległość pomiędzy nimi wynosi od 1,2 do 2,7 metra – zauważa Maciej Balcerek z warszawskiej agencji architektonicznej Perfect Space. – Zaplanowanie kuchni na planie trójkąta równobocznego sprawia, że kucharz jest bardziej wydajny, bo w czasie przygotowywania posiłków nie musi ciągle pokonywać dużych odległości.

#3. Za krótki i za niski blat roboczy

Blat roboczy stanowi podstawę kuchni, bo to na nim przygotowujemy wszystkie potrawy. Musi być zatem wygodny i przestronny. Niezbędne minimum to 60 cm, ale generalnie im dłuższy blat, tym lepiej. Pamiętajmy, że wiele urządzeń i akcesoriów kuchennych będzie znajdować się na nim na stałe, zabierając w ten sposób cenne miejsce. Uwaga: standardowa wysokość blatu kuchennego wynosi obecnie ok. 90 cm.

#4. Wyspa kuchenna w małej kuchni

– Wyspy kuchenne cieszą się w ostatnim czasie coraz większą popularnością, ale trzeba liczyć się z tym, że nie sprawdzą się w każdej kuchni. To rozwiązanie stworzone raczej z myślą o przestronnych wnętrzach. Jeżeli nasza kuchnia nie liczy co najmniej 2,5 x 3,5 m, to nie powinniśmy nawet rozważać instalacji wyspy, bo będzie jedynie zagradzać przejście i utrudniać poruszanie się po kuchni – ostrzega Maciej Balcerek.

#5. Niewystarczające oświetlenie

Jedna lampa na środku sufitu? Samo górne światło to zdecydowanie za mało! Lepiej postawić na kilka różnych punktów świetlnych – w końcu ciemna, zatopiona w półmroku kuchnia nie zachęca do spędzania w niej czasu. Dobrze oświetlony powinien być zwłaszcza obszar roboczy. Jak najlepiej to zrobić? Bardzo popularnym patentem jest umieszczanie oświetlenia LED-owego pod wiszącymi szafkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *